Sinds de zomer van 2021 heeft de gemeente Het Hogeland twee cultuurcoaches. Joran de Boer is cultuurcoach Amateurkunst en Participatie. Wimer van der Veen is cultuurcoach Onderwijs. Ze werken vanuit het Cultuurcentrum Hogeland. In dit interview stellen ze zich aan je voor. Ook werden ze deze week geïnterviewd door de Ommelander Courant: dat artikel vind je via de link hieronder.

"Cultuurcoaches: Gemeente Het  Hogeland is één groot podium"

"Cultuurcoaches: Gemeente Het Hogeland is één groot podium"

Interview in de Ommelander Courant, 25 oktober 2021

Het hele artikel uit de Ommelander Courant is via deze link te downloaden als pdf: 

20211025 CULTUURCOACH interview Ommelander

Ben je abonnee van de Ommelander Courant? Dan kun je het artikel ook in hun online archief lezen.

Waar komen jullie vandaan?
Wimer: Ik ben geboren in Groningen, gewoond in Friesland en ben op een gegeven moment naar Rotterdam vertrokken. Ik speelde cello in een straatorkest waarmee we overal speelden: vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en gevangenissen. Zo heb ik de wereld ontdekt. Ik was niet de meestbegaafde muzikant maar omdat ik kon organiseren en presenteren, mocht ik blijven. Zo ben ik in het culturele circuit beland, heb lange tijd De Puddingfabriek in Groningen geëxploiteerd en organiseerde vele evenementen. Ik was ook kort werkzaam als invalleerkracht in het basisonderwijs.
Joran: Ik ben opgegroeid in Friesland, heb gestudeerd in Leeuwarden, Amsterdam en Zweden, en ben onlangs vanuit de Stad naar Sauwerd verhuisd. Ik studeerde Theaterwetenschappen maar kwam er al gauw achter dat het creatieve en het organisatorische me veel meer lag dan kunst en cultuur in letters op papier analyseren. Sindsdien heb ik binnen het culturele veld allerlei dingen gedaan, van regieassistent tot fondsenwerver, van inval-technicus tot productieleider en van zakelijk leider tot dramaturg. De afgelopen jaren heb ik me toegelegd op het produceren van projecten en het ondersteunen van makers.

Wat doen jullie wanneer jullie niet fervent cultuur aan het coachen zijn?
Joran: Een deel van de week ben ik bezig met mijn werkzaamheden als creatief producent voor o.a. Illustere Figuren en STORMRAM. Daarnaast maak ik podcasts over o.a. landschap en taal en werk ik graag in de tuin. Ik zit overigens nog vol in een verbouwing dus elk vrij moment sta ik panlatten te zagen.
Wimer: Ik ben ook producent en fondsenwerver en ik denk dat ik het liefst ga houthakken als ik niet aan het werk ben.

Wat hebben jullie de afgelopen weken gedaan?
Wimer: We zijn veel op pad, langs culturele plekken, scholen en kunstenaars, om een beeld te krijgen van de veelheid van kunst en cultuur in Het Hogeland en wat er volgens hen speelt. Daarnaast heb ik het m’n doel gemaakt alle scholen in het Hogeland met de fiets aan te doen.
Joran: Ik doe dat liever wandelend (of lui met de auto).

Waarom is het belangrijk dat er cultuurcoaches zijn?
Joran: Wat ik tot nu toe heb gezien is dat veel culturele spelers in Het Hogeland heel goed weten waar ze mee bezig zijn en waarom ze het op die manier doen. Het kan fijn zijn om met iemand te praten die met andere ogen kijkt naar het project of de organisatie waar je mee bezig bent. Om te sparren over waar je naar toe wilt, wat de (financiële) mogelijkheden kunnen zijn of wanneer je een grote wens hebt om met andere disciplines of andere mensen samen te werken. Ik denk dat we als cultuurcoaches in die ondersteuning kunnen voorzien.
Wimer: Ik zie het ook als mijn taak om zoveel mogelijk kinderen te confronteren met kunst en cultuur. Fantasie en een creativiteit zijn een must in een snel veranderende wereld. Net zo belangrijk als schrijven, taal en rekenen. Hoe mooi kan het zijn om samen muziek te maken of een gedicht te schrijven, hoe houd je een kwast vast en waarom staan die mooie kerkjes hier op een bult in het landschap? Door met kunst en cultuur bezig te zijn, leer je om anders naar de dingen te kijken.

Wat kunnen mensen van jullie verwachten?
Wimer: Scholen hebben vaak veel goede ideeën maar hebben het ook druk genoeg. Ik help om die ideeën concreet te maken en scholen voor te spiegelen hoe het kan zijn en helpen ze mogelijk te maken. Daarnaast laat ik scholen zien wat er in de omgeving is aan aanbod. Als je goed kijkt, zul je zien dat er al heel veel is. Ik koppel scholen aan aanbieders van kunst en cultuur en zoek dit het liefst buiten de deur dus op locatie, buiten het schoolgebouw.
Joran: Ik kan mensen ondersteunen met het opstarten van een project, het adviseren over fondsenwerving, verbindingen leggen tussen verschillende instellingen en kunstenaars of wanneer men wil sparren over hun werk of organisatie.

Hoe zijn jullie bereikbaar?
Door ons een berichtje te sturen. We zijn bereikbaar via het Cultuurcentrum Hogeland in Bedum. We komen daarna graag bij mensen langs om te zien waar ze werken en wat ze doen. Soms komen we dan alleen, soms met z’n tweeën omdat dat handig of leuker is.

Contact met de cultuurcoaches?

Contact met de cultuurcoaches?

Ga direct naar de Cultuurcoach-pagina