Dwarsfluit

De Dwarsfluit is een veelzijdig blaasinstrument, in verschillende muziekstijlen en bezettingen is de fluit te horen. Wanneer je eenmaal een toon kunt blazen, kun je al snel stukjes spelen. De toon ontstaat bij de dwarsfluit door schuin naar beneden over de fluit heen te blazen, zoals je misschien weleens op een flesje hebt gedaan. Deze manier van blazen geeft de fluit juist die bijzondere klank!

Behalve prachtige tonen kun je allerlei bijzondere en leuke klanken uit de fluit toveren.

Vroeger bouwde men de dwarsfluit meestal van hout, soms van ivoor; de dwarsfluit van nu is verzilverd, of zelfs van écht zilver, óf zelfs van goud.

Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei speciale fluiten voor als je lichaam nog niet lang genoeg is voor de ‘normale’ rechte fluit. Zo kun je al wel vanaf je vierde op een klein fluitje beginnen om zo door te groeien naar de rechte fluit. Meestal kunnen kinderen vanaf 8 jaar wel op de rechte fluit spelen. Vaak begin je met een huurfluit, wanneer je zeker weet dat je het fluitspelen erg leuk vindt, schaf je je eigen fluit aan.

In de lessen en bij het thuis oefenen is aandacht voor de techniek van het fluitspel nodig. Als middel om fijn muziek te kunnen maken en zodat je kunt spelen wat jij graag wilt laten klinken. Klankvoorstelling is dus ook een belangrijk aspect. De Dwarsfluit leren bespelen is een fysiek, zintuiglijk, gevoelsmatig gebeuren, waarbij je geniet van het leren en musiceren, alleen of in samenspel.

Het lesmateriaal wordt afgestemd op leeftijd, niveau en wensen van de leerling, er is ontzettend veel keuze.
Dwarsfluitlessen worden gegeven aan zowel volwassenen als kinderen.

 

Dwarsfluitlessen worden bij ons gegeven door:

Fiona van der Marel is met ingang van cursusjaar 2022-2023 de nieuwe dwarsfluitdocent van Cultuurcentrum Hogeland. Daarnaast coördineert ze de Culturele Doedagen!

Lees onze lesvoorwaarden en tarieven

Korting en financiële ondersteuning

Alle leerlingen tot en met 20 jaar, die wonen in de gemeente Het Hogeland, kunnen bij ons muziek- en theaterlessen volgen tegen gereduceerd tarief. Voor gezinnen met een (bijna-)minimum inkomen zijn er aanvullende mogelijkheden om het lesgeld vergoed te krijgen.

Instrument huren

Heb je nog geen instrument? Overleg dan eerst met je docent, deze heeft goede tips m.b.t. de aanschaf of huurmogelijkheden. In sommige gevallen kan tijdelijk een instrument bij het Cultuurcentrum gehuurd worden.

 

Wil je deze les graag volgen?

Meld je dan snel aan via het inschrijfformulier! Je ontvangt daarna een bevestiging van onze administratie. Bij muziekles is het ook mogelijk om eerst een proefles aan te vragen, dat kan hier.