Dwarsfluit

De Dwarsfluit is een veelzijdig blaasinstrument, in verschillende muziekstijlen en bezettingen is de fluit te horen. Wanneer je eenmaal een toon kunt blazen, kun je al snel stukjes spelen. De toon ontstaat bij de dwarsfluit door schuin naar beneden over de fluit heen te blazen, zoals je misschien weleens op een flesje hebt gedaan. Deze manier van blazen geeft de fluit juist die bijzondere klank!

Behalve prachtige tonen kun je allerlei bijzondere en leuke klanken uit de fluit toveren.

Vroeger bouwde men de dwarsfluit meestal van hout, soms van ivoor; de dwarsfluit van nu is verzilverd, of zelfs van écht zilver, óf zelfs van goud.

Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei speciale fluiten voor als je lichaam nog niet lang genoeg is voor de ‘normale’ rechte fluit. Zo kun je al wel vanaf je vierde op een klein fluitje beginnen om zo door te groeien naar de rechte fluit. Meestal kunnen kinderen vanaf 8 jaar wel op de rechte fluit spelen. Vaak begin je met een huurfluit, wanneer je zeker weet dat je het fluitspelen erg leuk vindt, schaf je je eigen fluit aan.

In de lessen en bij het thuis oefenen is aandacht voor de techniek van het fluitspel nodig. Als middel om fijn muziek te kunnen maken en zodat je kunt spelen wat jij graag wilt laten klinken. Klankvoorstelling is dus ook een belangrijk aspect. De Dwarsfluit leren bespelen is een fysiek, zintuiglijk, gevoelsmatig gebeuren, waarbij je geniet van het leren en musiceren, alleen of in samenspel.

Het lesmateriaal wordt afgestemd op leeftijd, niveau en wensen van de leerling, er is ontzettend veel keuze.
Dwarsfluitlessen worden gegeven aan zowel volwassenen als kinderen.

 

Dwarsfluitlessen worden bij ons gegeven door:

Terwijl niemand wist waar en wanneer ik de dwarsfluit gezien en gehoord zou hebben, wist ik al jong dat ik de dwarsfluit wilde leren bespelen. Die fluwelen klank in de laagte, dat instrument van zilver...


Later, ik studeerde toen al aan het conservatorium, vertelde mijn moeder mij, dat ze zich nu pas realiseerde, dat zij, toen ze zwanger was van mij, het harp-fluit concert van Mozart ‘grijs’ had gedraaid...Bijzonder, des te meer omdat ook de harp mij aantrok ...

Docente worden leek me als meisje al leuk, ik dacht aan iets als docent geschiedenis, nederlands of frans. Uiteindelijk heb ik dus mijn liefde voor het fluitspel en de wens om docente te worden gecombineerd in mijn beroep als fluitdocente!

Aan het conservatorium heb ik van veel fluitdocenten lessen gehad. Toen vond ik dat wel eens verwarrend, al die docenten met elk hun eigen aanpak. In mijn lesgeven nu ervaar ik het als een voordeel dat ik op zoveel verschillende manieren les heb mogen ontvangen.

Met veel enthousiasme geef ik lessen aan (jonge)kinderen, jongeren en volwassenen. Zowel individueel als in groepen.
De leerling als persoon is voor mij uitgangspunt voor de invulling van de lessen; als een leerling mijn leskamer binnenkomt, komt er ten eerste een mens binnen.

Uiteraard gaat het om plezier in het leren bespelen van de fluit, het musiceren en de daarvoor benodigde kennis en vaardigheden.
Maar zeker gaat het ook over aandacht. Het bespelen van een instrument maakt je meer gewaar van je lichaam, van andere aspecten in jezelf en je ontwikkelt je zintuigen al spelenderwijs.
Graag zie ik dat het leren bespelen van een instrument en het musiceren onderdeel zijn van de persoonlijke groei.
Ik vind mede daarom lesgeven een spannend en verantwoordelijk vak, er komt zo ontzettend veel aan de orde bij het (aan)leren en bespelen van een muziekinstrument. Zelf volg ik ook daarom geregeld docentendagen, cursussen e.d. als ondersteuning in mijn groei als mens en muziekdocent.
Een juiste technische basis vind ik van belang; nooit als doel maar als middel. Uiteraard ter voorkoming van fysieke klachten, maar zeker om elke leerling de mogelijkheid te geven, zich naar eigen wensen en mogelijkheden, muzikaal te kunnen ontwikkelen en te uiten.
Wel ben ik meer en meer vanuit de zintuiglijke en innerlijke waarneming gaan lesgeven. Het idee hierbij is dat de leerling zelf meer door innerlijke voorstelling, voelen en horen ontdekt en ervaart, dan vanuit alleen technische aanwijzingen, vaardigheden en kennis.
Ik ben ervaren in het voorbereiden van (HaFaBra-)examens en ik heb geregeld leerlingen mogen begeleiden naar een toelating tot het conservatorium.
Naast het lesgeven ben ik ook graag uitvoerend actief. In allerlei bezettingen, waaronder met harp, accordeon en zang heb ik concerten gegeven. Daarnaast ben ik meer intuïtief muziek gaan maken, zoals in klankmeditaties.
Mijn wens is dat wanneer iemand terugdenkt aan de fluitlessen bij mij, dat dat met plezier is. En dat die lessen een kleine bijdrage hebben mogen leveren aan de muzikale en persoonlijke groei.

Nieuwe voorwaarden en tarieven 2021/2022

Voor het nieuwe cursusjaar 2021/2022 zijn de tarieven bekend!

Subsidie en financiële ondersteuning

Alle leerlingen tot en met 18 jaar, die wonen in de gemeente Het Hogeland, komen in aanmerking voor gesubsidieerde reguliere muzieklessen.

Instrument huren

Heb je nog geen instrument? Overleg dan eerst met je docent, deze heeft goede tips m.b.t. de aanschaf of huurmogelijkheden. In sommige gevallen kan tijdelijk een instrument bij het Cultuurcentrum gehuurd worden.

 

Wil je deze les graag volgen?

Meld je dan snel aan! Wij nemen contact met je op en plannen een eerste kennismakingsles voor je in!