Klarinet

De klarinet is een veelzijdig blaasinstrument. Het is van hout met zilveren kleppen en wordt bespeeld met een zogeheten ‘rietje’ van bamboe. Het heeft in de laagte een donkere warme klank, en in de hoogte klinkt het juist heel helder en vrolijk. De klarinet wordt in verschillende stijlen bespeeld. Melodieus en virtuoos in de klassieke muziek, klagend en opzwepend in de Klezmer, uitbundig en improviserend in de jazz. In onze streken wordt de klarinet veel gebruikt in het Harmonieorkest, in kleine of grotere klarinet-ensembles, en natuurlijk in solistisch samenspel met een piano, wat al heel snel mogelijk is.

In de lessen wordt niet alleen aandacht besteed aan de techniek van het klarinetspel en het notenlezen, maar ook de creatieve elementen zoals het componeren van eigen liedjes, het improviseren, uit het hoofd (hart!) kunnen spelen en muzikale verdieping spelen een belangrijke rol.

Je kunt de klarinet leren bespelen vanaf ongeveer 8 jaar, maar je kunt ook gerust op volwassen of oudere leeftijd met de klarinet beginnen. Je zult dan ervaren dat de muziek heel verrijkend kan werken voor het innerlijke leven, en hoe dat te uiten.

 

Klarinetles bij Cultuurcentrum Hogeland wordt gegeven door:

Nu de digitale wereld ook in de muziek steeds meer ingang heeft gevonden, is het spelen op een echt instrument haast een unicum! Maar weet hoe belangrijk en vervullend dat kan zijn! Het geeft je iets mee voor je hele leven! Muziek is een zaad dat zich in de rest van je leven verder kan ontwikkelen. Voor kinderen, en niet minder voor volwassenen. Erg belangrijk vind ik het beleven van echte levende klanken en het spelen vanuit je gevoel!

Na een gedegen studie op het Prins Claus Conservatorium, het als dirigent leiden van verschillende orkesten, en het decennia lang geven van klarinet en saxofoonlessen, is mijn ervaring enorm verrijkt. Zowel op muzikaal als pedagogische gebied. Verschillende leerlingen van me zijn zelf weer doorgestroomd naar het Conservatorium, maar iedereen heeft zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en genieten van de levende muziek.

Een paar speerpunten in mijn lesgeven zijn:
1. Echte instrumentbeheersing en muzikaal spel
2. Het leren spelen vanuit het hart
3. Leren improviseren
4. Samenspel
5. En voor wie dat wil ook een spirituele verdieping en omgang met de muziek.

Het mooie van het muziekdocent zijn is dat je leerlingen ontmoet op allerlei niveaus en leeftijden. Mijn jongste leerling is 7 en mijn oudste 72. Muziek beslaat een heel mensenleven!

Graag wijd ik jou ook in, in de wereld van de muziek!

Schroom niet om een proefles te vragen.

Met veel plezier geef ik les aan jong en oud. Samen proberen we zo veel mogelijk muziek te maken op je klarinet, met de juiste technieken. We spelen veel samen en werken aan jou als muzikant. Je bent altijd welkom voor een proefles!
Als klarinettist speel ik bij het Noordpoolorkest en bij verschillende andere orkesten en ensembles op projectbasis. Voor het tijdschrift de Klarinet schrijf ik regelmatig besprekingen over nieuw verschenen bladmuziek. Als docent ben ik met erg veel plezier en enthousiasme werkzaam bij onder andere Cultuurcentrum Hogeland. 

Nieuwe voorwaarden en tarieven 2021/2022

Voor het nieuwe cursusjaar 2021/2022 zijn de tarieven bekend!

Subsidie en financiële ondersteuning

Alle leerlingen tot en met 18 jaar, die wonen in de gemeente Het Hogeland, komen in aanmerking voor gesubsidieerde reguliere muzieklessen.

Instrument huren

Heb je nog geen instrument? Overleg dan eerst met je docent, deze heeft goede tips m.b.t. de aanschaf of huurmogelijkheden. In sommige gevallen kan tijdelijk een instrument bij het Cultuurcentrum gehuurd worden.

 

Wil je deze les graag volgen?

Meld je dan snel aan! Wij nemen contact met je op en plannen een eerste kennismakingsles voor je in!