Saxofoon

De saxofoon is een prachtig instrument dat muzikaal breed inzetbaar is. In harmonie en fanfareorkesten, het symfonieorkest en natuurlijk in de popmuziek! Van oorsprong is de saxofoon echter een klassiek instrument! Immers, Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon (1841), wilde een klassiek instrument bouwen dat ‘de kracht van het koper paarde aan de flexibilteit van het hout!’ Daarin is hij zeker geslaagd, al duurde het even voordat de saxofoon in de professionele muziek geaccepteerd werd.

Het instrument bleef in de symfonische wereld lang een wat vreemde eend in de bijt en werd maar mondjesmaat ingezet. De saxofoon werd pas goed bekend toen de Jazz haar intrede deed!

De harmonie- en fanfareorkesten hebben de saxofoon daarentegen meteen omarmt. Adolphe Sax was immers niet alleen de schepper van de saxofoon, maar ook van de saxhoorns! (Dat zijn de huidige bugels, baritons en tuba’s!) Zodoende maakt de saxofoon nog steeds deel uit van de standaard bezetting van de verschillende blaasorkesten.

Voorbeelden van saxofoonmuziek

Vandaag aan de dag wordt de saxofoon volledig ingezet, ook in de klassieke wereld, getuige bijvoorbeeld van de prachtige saxofoon ensembles als het Aurelia, Berlage of Amstel saxofoonkwartet. Zie hieronder voor enkele voorbeelden:

Saxofoonles bij Cultuurcentrum Hogeland wordt gegeven door:

Hoi! Ik ben Ilse Hallema, 22 jaar oud, en bijna klaar met de opleiding klassieke muziek. Sinds augustus 2020 geef ik met veel plezier les in Uithuizen. Daarnaast geef ik ook saxofoonlessen in Heerenveen.
Als je bij mij op saxofoonles komt, hoef je je niet druk te maken om ‘werkdruk’. Iedereen heeft zijn eigen tempo, en daar pas ik mij op aan. Samen met jouw kijk ik naar wat je wil bereiken, en wat we daarvoor allemaal moeten oefenen. Op dag 1 kun je natuurlijk niet meteen ‘Careless Whisper’ spelen van George Michael, maar nadat je een beetje gewend bent geraakt en de basis onder de knie hebt, kunnen we al gauw op dat liedje gaan oefenen. Wil je liever wat klassieks spelen? Ook dat vind ik hartstikke leuk. Ook gaan we kijken of je graag de examens wilt halen, of misschien wil je liever de ‘speelroute’ bewandelen. Bij mij is veel mogelijk, en ik ben altijd wel in voor een grapje!
Zie ik jou tijdens een proefles?

Nu de digitale wereld ook in de muziek steeds meer ingang heeft gevonden, is het spelen op een echt instrument haast een unicum! Maar weet hoe belangrijk en vervullend dat kan zijn! Het geeft je iets mee voor je hele leven! Muziek is een zaad dat zich in de rest van je leven verder kan ontwikkelen. Voor kinderen, en niet minder voor volwassenen. Erg belangrijk vind ik het beleven van echte levende klanken en het spelen vanuit je gevoel!

Na een gedegen studie op het Prins Claus Conservatorium, het als dirigent leiden van verschillende orkesten, en het decennia lang geven van klarinet en saxofoonlessen, is mijn ervaring enorm verrijkt. Zowel op muzikaal als pedagogische gebied. Verschillende leerlingen van me zijn zelf weer doorgestroomd naar het Conservatorium, maar iedereen heeft zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en genieten van de levende muziek.

Een paar speerpunten in mijn lesgeven zijn:
1. Echte instrumentbeheersing en muzikaal spel
2. Het leren spelen vanuit het hart
3. Leren improviseren
4. Samenspel
5. En voor wie dat wil ook een spirituele verdieping en omgang met de muziek.

Het mooie van het muziekdocent zijn is dat je leerlingen ontmoet op allerlei niveaus en leeftijden. Mijn jongste leerling is 7 en mijn oudste 72. Muziek beslaat een heel mensenleven!

Graag wijd ik jou ook in, in de wereld van de muziek!

Schroom niet om een proefles te vragen.

Nieuwe voorwaarden en tarieven 2021/2022

Voor het nieuwe cursusjaar 2021/2022 zijn de tarieven bekend!

Subsidie en financiële ondersteuning

Alle leerlingen tot en met 18 jaar, die wonen in de gemeente Het Hogeland, komen in aanmerking voor gesubsidieerde reguliere muzieklessen.

Instrument huren

Heb je nog geen instrument? Overleg dan eerst met je docent, deze heeft goede tips m.b.t. de aanschaf of huurmogelijkheden. In sommige gevallen kan tijdelijk een instrument bij het Cultuurcentrum gehuurd worden.

 

Wil je deze les graag volgen?

Meld je dan snel aan! Wij nemen contact met je op en plannen een eerste kennismakingsles voor je in!