Saxofoon

De saxofoon is een prachtig instrument dat muzikaal breed inzetbaar is. In harmonie- en fanfareorkesten, het symfonieorkest en natuurlijk in de popmuziek! Van oorsprong is de saxofoon echter een klassiek instrument. Immers, Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon (1841), wilde een klassiek instrument bouwen dat ‘de kracht van het koper paarde aan de flexibilteit van het hout!’ Daarin is hij zeker geslaagd, al duurde het even voordat de saxofoon in de professionele muziek geaccepteerd werd.

Het instrument bleef in de symfonische wereld lang een wat vreemde eend in de bijt en werd maar mondjesmaat ingezet. De saxofoon werd pas goed bekend toen de Jazz haar intrede deed!

De harmonie- en fanfareorkesten hebben de saxofoon daarentegen meteen omarmd. Adolphe Sax was immers niet alleen de schepper van de saxofoon, maar ook van de saxhoorns. Dat zijn de huidige bugels, baritons en tuba’s! Zodoende maakt de saxofoon nog steeds deel uit van de standaard bezetting van de verschillende blaasorkesten.

Voorbeelden van saxofoonmuziek

Vandaag de dag wordt de saxofoon volledig ingezet, ook in de klassieke wereld, getuige bijvoorbeeld de prachtige saxofoonensembles als het Aurelia, Berlage of Amstel saxofoonkwartet. Zie hieronder voor enkele voorbeelden:

Saxofoonles bij Cultuurcentrum Hogeland wordt gegeven door:

Na een gedegen studie op het Prins Claus Conservatorium, het als dirigent leiden van verschillende orkesten, en het decennia lang geven van klarinet- en saxofoonlessen, is mijn ervaring enorm verrijkt. Zowel op muzikaal als pedagogisch gebied. Het mooie van het muziekdocent zijn is dat je leerlingen ontmoet op allerlei niveaus en leeftijden. Mijn jongste leerling is 7 en mijn oudste 72. Muziek beslaat een heel mensenleven!

Plezier staat hoog in het vaandel tijdens mijn saxofoonlessen! Met de nodige afwisselingen tussen lesmethodes en verschillende leuke liedjes lukt het me altijd weer een leuke en plezierige les te geven.

Lees onze lesvoorwaarden en tarieven

Korting en financiële ondersteuning

Alle leerlingen tot en met 20 jaar, die wonen in de gemeente Het Hogeland, kunnen bij ons muziek- en theaterlessen volgen tegen gereduceerd tarief. Voor gezinnen met een (bijna-)minimum inkomen zijn er aanvullende mogelijkheden om het lesgeld vergoed te krijgen.

Instrument huren

Heb je nog geen instrument? Overleg dan eerst met je docent, deze heeft goede tips m.b.t. de aanschaf of huurmogelijkheden. In sommige gevallen kan tijdelijk een instrument bij het Cultuurcentrum gehuurd worden.

 

Wil je deze les graag volgen?

Meld je dan snel aan via het inschrijfformulier! Je ontvangt daarna een bevestiging van onze administratie. Bij muziekles is het ook mogelijk om eerst een proefles aan te vragen, dat kan hier.