In de Theaterproeverij van Cultuurcentrum Hogeland maak je in één cursusjaar kennis met 3 verschillende vormen van theater. Zo ontdek je hoe tof het is om zelf theater te spelen, en op hoeveel verschillende manieren dat kan!

Deze cursus is bedoeld voor kinderen uit de groepen 4 t/m 8 van de basisschool. Heb je nog nooit eerder meegedaan? Geen probleem, dan is deze proeverij erg geschikt voor jou. En ook als je al wél eerder een theatercursus hebt gedaan, valt er nog veel te leren en te ontdekken. De Theaterproeverij is nieuw, en laat je kennismaken met een aantal vormen van theatermaken die in Het Hogeland nog niet eerder als cursus werden aangeboden. Iedereen kan meedoen!

Cursusprogramma

Blok 1: Theatersport en improvisatietheater

Theatersport is een snelle, actieve en leuke vorm van toneel spelen waarbij je niet met vaste teksten werkt. Je mag namelijk zelf verzinnen wat er gaat gebeuren! Ga mee naar de emotiebioscoop, leer hoe je als een chagrijnige opa een broodje Ham-Kaas koopt of ontdek nieuwe, niet bestaande dieren als Freek Vonk! Een leuke en verrassende manier om aan de slag te gaan met theater, waarbij je veel fantasie mag gebruiken!

Blok 2: Spelen met tekst – ik heb er de woorden (niet) voor

In theater wordt er vaak gebruik gemaakt van een script; hierin staat uitgebreid geschreven wat de spelers op het podium gaan zeggen en doen en waar het verhaal in z’n geheel naartoe gaat.
Maar hoe kies je die woorden eigenlijk? Wat laat je iemand in een bepaalde rol zeggen? En wat juist niet? Waarom? En hoe?
Het kan heel grappig zijn of juist verdrietig. Een stroom aan woorden of juist veel stiltes tussendoor. Een deftige directeur zal heel andere woorden gebruiken dan een stoere artiest, ook al zijn ze allebei teleurgesteld over hetzelfde onderwerp.
Samen met Helma ga je in 8 lessen onderzoeken hoe je tekst kunt gebruiken in theater. Je gaat aan de slag met bestaande teksten, maar vooral ook zelf teksten verzinnen, schrijven en spelen.

Blok 3: Maskertheater

Docente Helma Dijkstra laat je kennis maken met de wonderlijke, grappige en kleurrijke wereld van het maskertheater. Samen met Helma maak je door middel van leuke spellen en theateropdrachten in 8 lessen kennis met dit unieke genre binnenin het figurentheater. Bij maskertheater ga je lekker aan de slag en komt er géén gesproken woord aan te pas! Doe je mee?

Waar en wanneer?

Op maandag van 15.30-16.30 uur, in OBS Tiggeldobbe, Zadelmakerij 6, Winsum.
Er zijn 24 wekelijkse lessen, verdeeld in 3 blokken van 8 thematische lessen (zie de beschrijving hierboven). Blok 1 is inmiddels afgerond, blok 2 is gestart. In de schoolvakanties is er geen les.

Kosten: € 165,= voor de gehele cursus. Instromen vanaf blok 2: € 110,=. Instromen vanaf blok 3 € 55,=. (minimum aantal deelnemers: 8). Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Onze Theaterproeverij voor kinderen wordt gegeven door:

Al ruim 10 jaar ben ik werkzaam als theatermaker. Ik geef workshops en trainingen aan veel uiteenlopende doelgroepen zowel binnen de zorg als binnen het onderwijs. Mijn passie en expertise is improvisatietoneel, het laten ontstaan van spel vind ik prachtig en biedt enorm veel mogelijkheden!

Theaterdocent Helma Dijkstra
Theaterdocent bij  | Website

Helma Dijkstra studeerde in 2013 af aan The Royal Central School of Speech and Drama in Londen met een bachelor in Drama, Applied Theatre & Education.
Sindsdien verzorgd ze met veel plezier en enthousiasme workshops, cursussen en projecten op verscheidene locaties en in samenwerking met verschillende organisaties.
Zij is sinds 2016 als theaterdocent werkzaam bij Wonderboom; inmiddels Cultuurcentrum Hogeland.