In de Theaterproeverij van Cultuurcentrum Hogeland maak je in één cursusjaar kennis met 3 verschillende vormen van theater. In blokken van 8 lessen ga je in een groep van minimaal 8 (en maximaal 12) deelnemers aan de slag. Elk blok wordt afgesloten met een gezamenlijke presentatie. Alle blokken zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren spelers van 18 jaar en ouder. Laat je zien en meld je aan! Je kunt je steeds per blok inschrijven (dit is alleen mogelijk voor de Theaterproeverij voor volwassenen; kinderen en jongeren melden zich voor een heel jaar aan). Bij inschrijving voor de hele serie geldt een kortingstarief.

Heb je nog nooit eerder meegedaan? Geen probleem, dan is deze proeverij erg geschikt voor jou. En ook als je al wél eerder een theatercursus hebt gedaan, valt er nog veel te leren en te ontdekken. De Theaterproeverij is nieuw, en laat je kennismaken met een aantal vormen van theatermaken die in Het Hogeland nog niet eerder als cursus werden aangeboden. Iedereen kan meedoen!

Cursusprogramma

Blok 1 (oktober-november 2022): De Vloer Op! – Improvisatietheater (Docent: Frank Odijk)

Twee acteurs, een beginsituatie. “Margreet, jij bent de vrouw van Henk en wil dolgraag met hem eindelijk de vakantie maken waar jullie al jaren van dromen. Henk, jij bent net vreemd gegaan, en besluit de relatie uit te maken…”
En dan ga je aan de slag! Bij De Vloer Op! improviseren we erop los. Het begin is het vaste vertrekpunt, maar hoe het verhaal verder loopt? Dat ontdekken we terwijl we aan het spelen zijn. Wordt het een liefdesdrama? Of juist een humorvolle scene? Vergeven ze elkaar? Draait het om? Alle kanten kan je op. In mijn lessen werk ik met veel enthousiasme, positiviteit en (faal)plezier aan jouw groei als (beginnend) acteur. Zowel interessant voor beginners om de eerste stappen op toneel te zetten, als voor ervaren spelers om meer de diepte in te gaan. 

Blok 2 (januari-maart 2023): Kleinkunst (Docent: Francien Homan)

Kleinkunst gaat over jou: over wie jij bent en wat je bedenkt. In deze cursus gaan we aan de slag met eigen materiaal. Aan de hand van verschillende (schrijf)opdrachten onderzoek je wie jij bent als maker en bouw je portfolio op. Welke vorm is het meest geschikt voor wat jij wilt vertellen? En welke vormen passen het beste bij jou? Ben jij een geboren liedjesschrijver of schrijf je schitterende monologen? Of schud jij juist als stand up comedian de ene na de andere grap uit je mouw?
Naast creëren ga je ook leren over het vak zelf. Hoe kun je het publiek laten voelen wat jij wilt dat ze voelen? We gaan werken aan stem en overdracht, podiumgebruik en speltechniek.
De cursus wordt afgesloten met een wervelende presentatie voor publiek waarin alle spelers als echte kleinkunstenaars 10 minuten aan eigen werk op het podium tonen. 

Blok 3 (april-juni 2023): Shakespeare in acht keer! (Docent: Sam Salomons)

In acht avonden werken we toe naar een voorstelling waarbij we onze eigen draai geven aan een heel bekende toneeltekst. Dat kan in losstaande scènes of in een korte bewerking, dat bepalen we met de groep. Van humoristische scènes tot diepgaande, stil spel tot metaforisch, alles kan. En ondertussen leer je ook nog allerlei dingen over theater! Sluit aan voor deze mooie laagdrempelige uitdaging.

Waar en wanneer?

Locatie: OBS Tiggeldobbe, Zadelmakerij 6, Winsum.
Data en tijdstippen: wekelijkse lessen op de maandagavond, van 19.30-21.30 uur. In de schoolvakanties is er geen les. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Kosten

€140,- per blok van 8 lessen.
Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Docenten:

Frank Odijk Profielfoto

Frank Odijk is ruim 12 jaar werkzaam als theatermaker. Hij werkt als regisseur, docent, trainer, workshopleider en (trainings)acteur, veel vanuit improvisatietheater. De laatste 6 jaar werkt hij voor Wonderboom, en ondertussen CCH, in het Hogeland. Zijn werkwijze zit vol positiviteit, interactie en enthousiasme. Het laten ontdekken van jezelf, groeien, jezelf uitdagen en verrassen. Doen, in plaats van (teveel) erover praten. En met veel faalplezier, want fouten maken mag. Ondertussen zet hij theater steeds vaker in om sociale vaardigheden, weerbaarheid en zelfvertrouwen te ondersteunen.

Francien Homan

Theatermaken is fantastisch om te doen, maar kan tegelijkertijd ontzettend kwetsbaar voelen. Ik vind het belangrijk om in mijn lessen een veilige omgeving te creëren waarin er ruimte is voor onderzoek, plezier en het verkennen en verleggen van grenzen.

Sam Salomons

Dit is Anders-Merlijn Salomons. Van jongs af aan heeft hij zelf theater-, zang- en musicallessen gevolgd waardoor zijn passie hiervoor is ontstaan. Door stages te lopen bij theatergroepen zit Anders-Merlijn vol ervaring. Anders-Merlijn weet als geen ander hoe fijn het is jezelf te mogen uiten in theater!

"Wanneer zang, dans en theater samen één wordt geeft dat een magisch effect! Dat hoop ik te creëren!"