Vier talentvolle pianoleerlingen van Cultuurcentrum Hogeland kregen afgelopen zaterdag 10 september een masterclass van niemand minder dan Wibi Soerjadi. Ieder van hen had samen met de eigen docent een stuk voorbereid en mocht dat voor Soerjadi ten gehore brengen op een echte Steinway concertvleugel. De grootmeester ging vervolgens in op hun techniek en de klank van hun spel met inspirerende adviezen en voorbeelden, met hun trotse ouders en familieleden als publiek.

Talenten

Job Meinders heeft pas één jaar les bij Henk-Doeke Odinga, maar wist indruk te maken op Soerjadi met een stuk van Chopin dat bepaald niet voor beginners is. Dean Luchtenberg (13 jaar) speelde een werk van Mozart, dat een van Wibi’s favorieten bleek te zijn. “Je speelt makkelijk en ritmisch, houd je handen zoveel mogelijk ontspannen, en trek hier je vingers eens iets in.” Met een paar kleine aanwijzingen bereikt hij effect: “je zag het veranderen onder zijn handen”, aldus Paulien Seinen, Deans pianodocent. Milan van Dam (16 jaar), leerling van Hugo Sloterdijk, kreeg tips om in de “wolk van klanken” van Felix Blumenfeld de melodie naar boven te halen.

Soerjadi gaf ook adviezen waar iedereen die een muziekinstrument bespeelt, iets aan heeft. “Het gaat erom te voelen wat er gebeurt in de muziek. Het mooiste is als je een stuk speelt alsof je het zelf hebt gemaakt, alsof het van jou is.” Marije van Hengelaar (14 jaar) hoefde niet te doen alsof: zij speelde een eigen compositie, geïnspireerd door de muziek van Ludovico Einaudi. Soerjadi: “Dat is heel goed! Het zelf schrijven van muziek helpt je ook om stukken van andere componisten ineens beter te begrijpen.” Marijes docent Liesbeth Wildeveld ziet de meerwaarde van deze masterclass: “Wibi laat je voelen dat muziek maken iets bijzonders is. Hij geeft leerlingen weer energie om serieus te studeren.”

Speelse geest

Paulien Seinen: “Hij heeft zelf zo’n speelse geest dat hij voor kinderen heel aansprekend is. Hij begrijpt ze heel goed en doorziet heel snel wat hij van ze kan vragen en hoe hij ze kan uitdagen om hun spel te verbeteren. Ontzettend leuk voor ons als docenten om te zien, omdat je zelf ook al lang met je leerling hebt gewerkt.” Soerjadi was zeer te spreken over de diverse samenstelling van het programma, en merkte op: “Prachtig: de vleugel is steeds dezelfde, maar door de eigen persoonlijkheid van iedere leerling klinkt hij bij iedereen weer anders.” Dat de leerlingen een boost hebben gekregen van deze masterclass, is duidelijk: een aantal van hen gaat zich aanmelden voor Wibi’s Summer Course.

Jubileumconcert

Soerjadi was in Het Hogeland op uitnodiging van de Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden, die haar jubileum vierde met een concert van de meesterpianist. Voor een uitverkochte zaal met zo’n 300 bezoekers in Het Anker speelde Soerjadi o.a. werken van Ravel en Rachmaninov, naast eigen werk. Rolien Scheffer, directeur van Cultuurcentrum Hogeland, is blij met de samenwerking met Stichting Avondmuziek: “Ik hoop dat we in de toekomst vaker dit soort unieke kansen kunnen bieden aan de muzikale talenten in Het Hogeland!”

Wil je ook pianolessen volgen bij een van onze docenten? Meld je aan voor een gratis proefles!

 

Wibi Soerjadi met de leerlingen van Cultuurcentrum Hogeland

Foto’s door Peter Russchen