Klein Koper (Trompet, Bugel, Cornet)

Koperblazers zijn de bespelers van de zogenaamde koperblaasinstrumenten of koperen blaasinstrumenten, zoals de trompet, hoorn en trombone. De sectie van koperblazers in een orkest wordt ook wel aangeduid als het koper. In sommige kringen wordt het Engelse woord brass gebruikt. De koperen blaasinstrumenten onderscheiden zich van andere blaasinstrumenten doordat de toon wordt gemaakt met de gespannen lippen in een kuipmondstuk.

De koperlessen kunnen ook worden gegeven als onderdeel van een ensemble. Ook kunnen ensembles worden gevormd wanneer meerdere leerlingen daar interesse in hebben.

Alle klein-koper muzieklessen bij Cultuurcentrum Hogeland worden gegeven door:

Jan Werkman begon op jonge leeftijd met het bespelen van de bugel en het orgel. Als 14-jarige was hij kerkorganist in drie kerken en begeleider van diverse koren en ensembles in de provincie Groningen. Op zijn 17e begon hij met het dirigeren van enkele koren. Na zijn Atheneumopleiding begon Jan in 2004 met de studie Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Toen Jan in 2005 ook met de opleiding HaFaBra-directie begon, wisselde hij naar het bijvak bugel. In 2008 haalde hij zijn diploma Docent Muziek. Tijdens zijn studie HaFaBra-directie kreeg hij onder andere van Tijmen Botma en Klaas van der Woude. In 2009 rondde hij deze studie succesvol af.

Op dit moment is Jan dirigent van CMV Oranje Grootegast, Brassband Immanuel en Gereformeerder Brassband Groningen (GBG). Naast het dirigeren is hij als (klein)koperdocent verbonden aan Cultuur Centrum Het Hogeland en Het Kunstkwartier. Verder is hij (freelance) inzetbaar als docent op scholen voor koperprojecten.

Aan de voormalige muziekschool ‘De Meldij’ in Drachten volgde ik mijn eerste muzieklessen bij Friso Valkema. Muziek was mijn passie en mijn doel en daarom ben ik aan het Prins Claus Conservatorium gaan studeren bij Auke v/d Merk en Bob Koertshuis. Ik heb daar mijn bachelor en pre-master behaald. Verder heb ik van vele andere musici zowel lessen als masterclasses gevolgd. Ik heb ervaring in het spelen in (professionele) orkesten en ensembles, maar ook op solistisch gebied ben ik niet onbekend. Uiteindelijk ben ik me voornamelijk gaan toeleggen op het lesgeven; er is niets zo leuk als overbrengen wat ik zelf geleerd heb! Mijn insteek is vooral met enthousiasme en een motivatie les te geven en om de wensen van een leerling mee te nemen. Ik gebruik verschillende methodes als rode draad in de lessen, maar kijk ook naar wat iemand leuk vindt om daarnaast te gebruiken. Ik denk dat het van belang is te doen wat je leuk vindt om de motivatie hoog te houden!

Mijn insteek is het volgen van bepaalde methodes als rode draad in de lessen. Ook vind ik het belangrijk in overleg met de leerling te kijken naar wat hij of zij nodig heeft of juist wil. Het is van belang te doen wat je leuk vindt om de motivatie hoog te houden!

Lees onze lesvoorwaarden en tarieven

Korting en financiële ondersteuning

Alle leerlingen tot en met 20 jaar, die wonen in de gemeente Het Hogeland, kunnen bij ons muziek- en theaterlessen volgen tegen gereduceerd tarief. Voor gezinnen met een (bijna-)minimum inkomen zijn er aanvullende mogelijkheden om het lesgeld vergoed te krijgen.

Instrument huren

Heb je nog geen instrument? Overleg dan eerst met je docent, deze heeft goede tips m.b.t. de aanschaf of huurmogelijkheden. In sommige gevallen kan tijdelijk een instrument bij het Cultuurcentrum gehuurd worden.

 

Wil je deze les graag volgen?

Meld je dan snel aan via het inschrijfformulier! Je ontvangt daarna een bevestiging van onze administratie. Bij muziekles is het ook mogelijk om eerst een proefles aan te vragen, dat kan hier.